Nieuwsflits

22 april 2024

Telefoonverbod op het mbo?

Vanaf dit jaar geldt op middelbare scholen een telefoonverbod. Nu wil de MBO Raad dit ook voor mbo-scholen invoeren. De voorzitter van de MBO Raad vindt dat telefoons de concentratie verstoren en slecht zijn voor de mentale gezondheid van studenten. Hij stelt dat telefoons alleen gebruikt moeten worden, als ze een doel hebben in de les. De raad wil daarvoor in samenwerking met scholen een regel verzinnen, om ervoor te zorgen dat telefoons alleen in praktijklessen gebruikt worden. Het is niet de bedoeling dat het een overheidsrichtlijn wordt, zoals op middelbare scholen. Op het mbo zijn telefoons namelijk vaak wel nodig. Studenten hebben de telefoons bijvoorbeeld nodig om in te loggen. De helft van de mbo-docenten staat positief tegenover zo’n regel. Toch zijn er ook kritische geluiden. De belangenorganisatie Job MBO zegt bijvoorbeeld dat een dergelijke maatregel de gelijkstelling van het mbo aan het hbo en wo tegenwerkt. Door alleen telefoons te verbieden op het mbo, voelen studenten zich niet serieus genomen en wordt het verschil tussen het mbo en het hbo en wo benadrukt. Daarbij is het belangrijk om de studenten hun verantwoordelijkheid te laten nemen en hiervoor is het belangrijk dat de docenten hen vertrouwen. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Kruip in je rol'.

Kruip in je rol

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het bord zien. Vraag de leerlingen of ze over het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Verdeel de klas in groepjes van 5 en deel de werkbladen ‘Kruip in je rol’ uit. Ieder groepslid neemt een andere rol op zich. Ze bespreken met elkaar de stelling: een telefoonverbod op het mbo is een goed idee.

Stap 3:
Bespreek na:

- Kwam de rol die je speelde overeen met je echte mening? Waarom wel of niet?

- Wat vind jij van het telefoonverbod op de middelbare school? Waarom vind je dat?

- Vind jij dat mbo-studenten hetzelfde behandeld moeten worden als hbo- en wo-studenten? Waarom wel of niet?