Nieuwsflits geeft je direct inzetbare werkvormen waarmee je in weinig tijd een actueel nieuwsitem in de klas kunt bespreken.
Je behandelt in drie eenvoudige stappen stellingen en vragen die ruimte geven voor gesprek. Door Nieuwsflits in te zetten stimuleer je leerlingen om hun emoties te uiten, andere perspectieven te bekijken en een eigen mening te vormen.
Nieuwsflits is makkelijk in te zetten aan het begin van een (mentor)les of als dagstart. Nieuwsflits wordt 2 keer per week geüpdatet.
Defensie zoekt naar nieuwe plekken voor militaire oefenterreinen en overweegt daarvoor natuurgebieden, wat leidt tot protesten van natuurorganisaties. Deze groepen zijn bezorgd over de schade aan het milieu door de militaire activiteiten. Een voorbeeld is de Terletse Heide, een Natura 2000-gebied bij Arnhem, waar actiegroep Veluwezoom Bomvrij en andere organisaties bezwaar maken tegen het plan om daar te oefenen met zware explosieven. Minister Brekelmans van Defensie vindt dat sommige Europese natuurregels aangepast moeten worden om de krijgsmacht beter te kunnen voorbereiden. Tegelijkertijd vrezen tegenstanders dat het oefenen op de Terletse Heide het natuurgebied zal vernietigen door grondtrillingen en geluidsoverlast. Vredesorganisatie PAX stelt voor om in andere landen te oefenen, waar meer ruimte is. Defensiespecialist Peter Wijninga vindt dat een typische Nederlandse reactie, omdat Nederland niet wil dat het eigen landschap wordt gebruikt voor militaire oefeningen. Sommige wetenschappers vinden dat militaire oefenterreinen zelfs goed kunnen zijn voor de natuur, omdat ze afgesloten zijn voor publiek. Ecoloog Ruben Smit is het daar niet mee eens en zegt dat de plannen voor de Terletse Heide te veel schade zouden aanrichten. Hij pleit voor het verplaatsen van de oefeningen naar minder kwetsbare gebieden, bijvoorbeeld aan de oostgrens van Nederland. In de komende maanden wordt er onderzoek gedaan naar de milieueffecten van de geplande locaties, en eind mei wordt bekend welke plek de voorkeur krijgt. Het besluit moet eind 2025 genomen worden. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Bekijk alle kanten’.
De Nederlandse regering wil de illegale verkoop van e-sigaretten strenger aanpakken, zowel online als op straat. Staatssecretaris Karremans heeft een actieplan gepresenteerd met maatregelen zoals het verhogen van de leeftijdsgrens voor vapen van 18 naar 21 jaar en het rook- en vapevrij maken van plekken zoals speeltuinen en kinderopvang. In 2023 gebruikte 24,6% van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar een vape, wat volgens Karremans zorgwekkend is. Vapen kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hartklachten en longproblemen. Er zijn al strenge regels voor de verkoop van e-sigaretten, zoals het verbod op zoete smaakjes en de verkoop via internet. Toch blijven jongeren gemakkelijk toegang krijgen tot vapes, vaak via illegale verkoopkanalen. Karremans wil de verkoop van e-sigaretten verder verbieden en extra personeel inzetten om illegale handel te bestrijden. Er komt ook een voorlichtingscampagne voor ouders en jongeren. Sommige landen hebben strengere maatregelen, maar een totaalverbod in Nederland is voorlopig niet aan de orde. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Bekijk alle kanten’.
Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, namen duizenden mensen deel aan de Feminist March in Amsterdam. Volgens de organisatoren waren er ongeveer 20.000 deelnemers die van de Dam naar het Museumplein liepen om aandacht te vragen voor vrouwenrechten. Deze massale opkomst benadrukte dat feminisme relevanter is dan ooit. De demonstranten kwamen op voor gelijke rechten, zoals het recht op abortus, en protesteerden tegen ongelijkheid en sociale onrechtvaardigheid. Veel van de deelnemers maken zich zorgen over de toekomst van vrouwenrechten. Zij gaven aan dat de strijd voor vrouwenrechten nog steeds noodzakelijk is, vooral op het gebied van werk, veiligheid en de zorg voor kinderen. De mars was ook een heropleving van de Dolle Mina’s, een feministische actiegroep uit de jaren ’70 die zich inzette voor gelijke betaling en het recht op abortus. De Feminist March was een krachtige oproep om deze belangrijke thema’s opnieuw onder de aandacht te brengen. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm 'Emojis'.
Het kabinet adviseert nu dat Nederlanders zich beter moeten voorbereiden op noodsituaties. In plaats van de eerdere aanbeveling om een noodpakket voor 48 uur te hebben, wordt nu geadviseerd om een pakket voor 72 uur in huis te hebben. Dit komt doordat er steeds meer zorgen zijn over mogelijke noodsituaties, zoals oorlogen, cyberaanvallen of natuurrampen. Minister Van Weel van Justitie en Veiligheid zegt dat Nederland zich moet aanpassen aan de veranderende wereld, vooral door de situatie in Oekraïne. Het idee is dat burgers in tijden van crisis tijdelijk zonder hulp van buitenaf kunnen overleven. Het nieuwe advies omvat het opslaan van meer water, voedsel, toiletpapier en andere benodigdheden. Ook bedrijven en gemeenten moeten zich beter voorbereiden. De overheid werkt bovendien aan plannen om belangrijke sectoren zoals de voedselvoorziening, gezondheidszorg en elektriciteit weerbaarder te maken tegen rampen. Binnenkort komt er meer informatie beschikbaar op de website van de Rijksoverheid over wat er precies in een noodpakket moet zitten. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Kruip in je rol'.
Israël heeft besloten om geen hulp meer naar Gaza te laten komen. Vrachtwagens met voedsel en andere benodigdheden worden tegengehouden bij de grens. Dit gebeurt omdat Israël en Hamas het niet eens zijn geworden over de gemaakte afspraken. Op 19 januari werden afspraken gemaakt tussen Israël en Hamas, waarin werd afgesproken dat ze zouden stoppen met vechten en dat er hulp naar Gaza zou kunnen. Ook zouden gevangenen worden vrijgelaten, wat de afgelopen weken meerdere keren gebeurde. Deze afspraken zouden zes weken duren. In die tijd zouden Israël en Hamas proberen om nieuwe afspraken te maken of zelfs vrede te bereiken. De zes weken zijn nu voorbij, maar Israël en Hamas zijn het nog steeds niet eens geworden. Daarom wil Israël geen nieuwe hulp doorlaten naar Gaza totdat er duidelijkheid is over de situatie. De mensen in Gaza zijn afhankelijk van de hulp die ze ontvangen, en zij hebben dringend voedsel, water en medicijnen nodig. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.