Welkom

Nieuwsflits

Gezondheidsraad wil muziek zachter in horeca en concertzalen

In een advies aan het kabinet pleit de Gezondheidsraad voor een verlaging van het maximale geluidsniveau voor versterkte muziek van 103 naar 100 decibel. Dat klinkt niet als een groot verschil, maar 3 dB minder betekent een halvering van het geluid. Het advies geldt niet alleen voor clubs en concertzalen, maar bijvoorbeeld ook voor cafés en sportscholen. Uit onderzoek blijkt dat 54% van de 12- tot en met 18-jarigen risico loopt op gehoorschade. Mensen lopen geleidelijk door de jaren heen gehoorschade op door harde muziek in clubs, festivals of concertzalen, maar ook door het gebruik van oortjes of hoofdtelefoons. Gehoorschade is niet te behandelen en heeft een negatieve invloed op het leven van mensen. Naar schatting heeft 10 à 20 procent van de bevolking last van tinnitus, een vorm van gehoorschade waarbij mensen een piep, brom of ruis horen die er niet is. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Kruip in je rol'.

Bekijk dit bericht

Kruip in je rol

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het bord zien en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Verdeel de klas in groepjes van 5 en deel de werkbladen ‘Kruip in je rol’ uit. Ieder groepslid neemt een andere rol op zich. Ze bespreken met elkaar de vraag: ‘een verlaging van het maximale geluidsniveau zal ervoor zorgen dat jongeren geen gehoorschade meer oplopen'.

Stap 3:
Bespreek na:

- Kwam de rol die je speelde overeen met je echte mening? Waarom wel of niet?
- Houd je zelf tijdens concerten of uitgaan rekening met het geluidsniveau? Bijvoorbeeld door het dragen van oordopjes? Waarom wel of niet?
- Ben je zelf na een avondje uit wel eens teruggekomen met een piep in je oor? Weerhoudt dit je ervan om vaker uit te gaan of naar concerten te gaan? Waarom wel of niet?

download werkvorm

Hulp en informatie

Hier vind je praktische handvatten om te werken met Qompas voor de klas.

De poster ‘Ga in gesprek’ is te bestellen in A1-formaat. Voor € 9,95 inclusief BTW en verzendkosten ontvang je vijf posters. Bestellen kan door een mail te sturen naar helpdesk@qompas.nl.

Mijn recente lessen

Je hebt op dit moment nog geen recente lessen. Bekijk het lessenoverzicht en start een les.

Samenwerking

Wij werken samen met verschillende organisaties om ons lesaanbod te verrijken en versterken. Ook denken we graag mee over burgerschap op jouw school of (leraren)opleiding.

Logo Amnesty International Logo Omapost Logo IVN Logo NHL Hogeschool Logo Anne Frank stichting