Welkom

Nieuwsflits

Social media tijdens ramadan?

Vanavond start de ramadan. Veel moslims vasten dan 29 of 30 dagen. Tussen zonsopkomst en zonsondergang eten en drinken ze niet en hebben ze geen seks. De laatste jaren zijn er steeds meer, vooral jonge moslims, die ook niet op social media gaan tijdens de ramadan. Presentator Rida Deraoui vertelt bijvoorbeeld dat hij zijn schermtijd wil verminderen om zo meer naar de essentie van de ramadan te gaan. Die essentie is volgens hem bewuster bezig zijn met je geloof, familie en vrienden. Sociale media leiden hem hierbij vooral af. Imam Azzedine Karrat geeft aan dat er in de koran geen regels staan over het gebruik van social media. Het gaat volgens hem niet om de vraag of social media goed of slecht is, maar om hoe je met social media omgaat. Volgens de imam is het een goed idee om je schermtijd te verminderen tijdens de ramadan als je schrikt van je schermtijd en je graag bewuster bezig wil zijn met wat je doet met je tijd. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.

Bekijk dit bericht

Emojis

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het digibord zien. Vraag de leerlingen of ze van het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Deel de werkbladen ‘Emojis’ uit. De leerlingen vullen in welke emoji het beste bij hun gevoel past wanneer ze dit nieuwsbericht horen.

Stap 3:
Bespreek na:
- Welke emoji heb je gekozen en waarom?
- Ken jij mensen die meedoen met de ramadan of doe je zelf mee? Wat is voor jou of die ander een reden om te vasten?
- Weet jij hoeveel tijd je doorbrengt op social media?
- Wat vind je van je eigen schermtijd?

download werkvorm

Hulp en informatie

Hier vind je praktische handvatten om te werken met Qompas voor de klas.

De poster ‘Ga in gesprek’ is te bestellen in A1-formaat. Voor € 9,95 inclusief BTW en verzendkosten ontvang je vijf posters. Bestellen kan door een mail te sturen naar helpdesk@qompas.nl.

Mijn recente lessen

Je hebt op dit moment nog geen recente lessen. Bekijk het lessenoverzicht en start een les.

Samenwerking

Wij werken samen met verschillende organisaties om ons lesaanbod te verrijken en versterken. Ook denken we graag mee over burgerschap op jouw school of (leraren)opleiding.

Logo Amnesty International Logo Omapost Logo IVN Logo NHL Hogeschool Logo Anne Frank stichting