Nieuwsflitsen zijn direct inzetbare werkvormen waarmee je in weinig tijd, een actueel nieuwsitem in de klas kunt bespreken.
Je behandelt in drie eenvoudige stappen stellingen en vragen die ruimte geven voor een gesprek. Door Nieuwsflitsen in te zetten stimuleer je leerlingen om hun emoties te uiten, andere perspectieven te bekijken en een eigen mening te vormen.
Nieuwsflitsen zijn makkelijk in te zetten aan het begin van een (mentor)les of als dagstart. Nieuwsflitsen worden 2 keer per week geüpdatet.
In Myanmar heeft een zware aardbeving plaatsgevonden, vooral in de stad Mandalay, waar veel gebouwen zijn verwoest. Ko Nyan, een inwoner van de buitenwijk Amarapura, vertelt dat 85% van de huizen in zijn stad beschadigd is. Hij en zijn familie overleefden de beving omdat ze buiten waren, maar hun huis is niet meer veilig. De reddingswerkers hebben de stad nog niet bereikt, en Ko Nyan klaagt dat de overheid niet reageert op de ramp. Myanmar is al vier jaar in een burgeroorlog, wat de situatie verergert. Het militaire regime, dat maar een deel van het land controleert, is niet in staat om de ramp goed aan te pakken. Het leger heeft internationale hulp gevraagd, en landen zoals China, Thailand en India sturen hulp. Toch is het voor veel hulporganisaties lastig om te helpen vanwege de controle van het leger. De situatie is zeer ernstig, met duizenden doden en een grote behoefte aan voedsel, water en medicijnen. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.
De Franse president Macron heeft voorgesteld om Europese troepen naar Oekraïne te sturen om te helpen bij het bewaken van een mogelijk staakt-het-vuren met Rusland. Deze troepen zouden niet vechten aan het front, maar zorgen voor de veiligheid in belangrijke steden en op strategische plekken zoals havens en energievoorzieningen. Er zouden ongeveer 20.000 militairen worden gestuurd, die de naam 'Geruststellingsmacht' krijgen. Ook zouden ze Oekraïense soldaten kunnen trainen in het westen van het land. Niet alle landen willen meedoen. Italië heeft al aangegeven geen troepen te sturen, en ook in Nederland is de regering nog niet zeker. De steun van de Verenigde Staten is ook belangrijk voor dit plan, maar de Amerikaanse regering is erg sceptisch over de inzet van Europese troepen in Oekraïne. Rusland is tegen het idee van internationale troepen in Oekraïne. De voormalige Oekraïense minister Koeleba denkt niet dat de troepen de oorlog snel zullen beëindigen, maar vindt het belangrijk dat Europa meer actie onderneemt om Oekraïne te steunen. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Bekijk alle kanten’.
In maart 2025 zijn in Nederland al meer dan 80 natuurbranden gemeld, mede door de droogte. Zo was er donderdag een grote brand in Weert en woedde er gisteren een grote bosbrand op de Sallandse Heuvelrug. De oorzaak van deze branden ligt in de uitgedroogde grond, doordat er op sommige plekken geen neerslag viel. Dit volgt na een natte periode in 2024, die juist weinig natuurbranden veroorzaakte. Door de zonnige, droge weken en stevige wind is de natuur extra kwetsbaar voor brand. Grassen, riet en heide drogen snel uit, waardoor branden zich snel kunnen verspreiden. De meeste branden zijn te wijten aan menselijk handelen, bewust of onbewust. De brandweer waarschuwt voor het verhoogde risico op natuurbranden in verschillende regio’s, met oproepen om voorzichtig te zijn met vuur in de natuur, zoals bij barbecues of sigaretten. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.
Dick Schoof, de Nederlandse minister-president, zit in een lastige positie tijdens de EU-top in Brussel, waar de versterking van de Europese veiligheid centraal staat. De EU-leiders bespreken het herbewapenen van Europa, wat inhoudt dat landen gezamenlijk meer in defensie moeten investeren. Nederland is terughoudend en verzet zich tegen het idee van gezamenlijke schulden, zoals eurobonds. Dit zorgt voor verbazing, vooral omdat andere landen, zoals Denemarken en Duitsland, hun standpunten hebben aangepast. Denemarken steunt nu hogere defensie-uitgaven door zorgen over de dreiging van Donald Trump richting Groenland, terwijl Duitsland de schuldenbeperkingen heeft losgelaten voor defensie-uitgaven. Nederland blijft zich verzetten tegen gezamenlijke leningen, terwijl de meerderheid van de landen de plannen steunt, wat Nederland in een geïsoleerde positie plaatst. De Tweede Kamer heeft Schoof opgedragen zich tegen eurobonds te verzetten, wat de situatie verder ingewikkeld maakt. Er wordt van Schoof verwacht dat hij constructief meewerkt en alternatieve oplossingen aandraagt. Tot nu toe heeft Nederland echter geen alternatieven gepresenteerd. De druk op Nederland neemt toe om uiteindelijk in te stemmen met de Europese defensie-uitgaven. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.
Defensie zoekt naar nieuwe plekken voor militaire oefenterreinen en overweegt daarvoor natuurgebieden, wat leidt tot protesten van natuurorganisaties. Deze groepen zijn bezorgd over de schade aan het milieu door de militaire activiteiten. Een voorbeeld is de Terletse Heide, een Natura 2000-gebied bij Arnhem, waar actiegroep Veluwezoom Bomvrij en andere organisaties bezwaar maken tegen het plan om daar te oefenen met zware explosieven. Minister Brekelmans van Defensie vindt dat sommige Europese natuurregels aangepast moeten worden om de krijgsmacht beter te kunnen voorbereiden. Tegelijkertijd vrezen tegenstanders dat het oefenen op de Terletse Heide het natuurgebied zal vernietigen door grondtrillingen en geluidsoverlast. Vredesorganisatie PAX stelt voor om in andere landen te oefenen, waar meer ruimte is. Defensiespecialist Peter Wijninga vindt dat een typische Nederlandse reactie, omdat Nederland niet wil dat het eigen landschap wordt gebruikt voor militaire oefeningen. Sommige wetenschappers vinden dat militaire oefenterreinen zelfs goed kunnen zijn voor de natuur, omdat ze afgesloten zijn voor publiek. Ecoloog Ruben Smit is het daar niet mee eens en zegt dat de plannen voor de Terletse Heide te veel schade zouden aanrichten. Hij pleit voor het verplaatsen van de oefeningen naar minder kwetsbare gebieden, bijvoorbeeld aan de oostgrens van Nederland. In de komende maanden wordt er onderzoek gedaan naar de milieueffecten van de geplande locaties, en eind mei wordt bekend welke plek de voorkeur krijgt. Het besluit moet eind 2025 genomen worden. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Bekijk alle kanten’.