Nieuwsflitsen zijn direct inzetbare werkvormen waarmee je in weinig tijd, een actueel nieuwsitem in de klas kunt bespreken.
Je behandelt in drie eenvoudige stappen stellingen en vragen die ruimte geven voor een gesprek. Door Nieuwsflitsen in te zetten stimuleer je leerlingen om hun emoties te uiten, andere perspectieven te bekijken en een eigen mening te vormen.
Nieuwsflitsen zijn makkelijk in te zetten aan het begin van een (mentor)les of als dagstart. Nieuwsflitsen worden 2 keer per week geüpdatet.
Het kabinet is van plan het aantal militaire activiteiten uit te breiden en uit onderzoek is nu gebleken dat de meeste Nederlanders dit ook steunen. Driekwart van de Nederlanders zegt zelfs dat ze enig persoonlijk ongemak, zoals overlast in de eigen omgeving, accepteren als dat betekent dat Nederland beter beschermd is. Je kunt hierbij denken aan drones, straaljagers en helikopters die vaker op lage hoogte vliegen of aan opslagplaatsen, kazernes en oefenterreinen in de buurt. Als het specifiek gaat om oefenterreinen waar ook explosieve afgaan dan is dit bij slechts vier op de tien mensen welkom. Een even grote groep steunt deze activiteit wel, maar gewoon niet in de buurt. De burgers die terugschrikken doen dit vooral omdat ze bang zijn voor geluidsoverlast of voor hun eigen veiligheid. Een defensielocatie kan immers misschien wel een doelwit zijn. Voorstanders vinden het vooral belangrijk dat iedereen ‘een steentje bijdraagt’ en willen bijdragen aan een ‘veiliger wereld'. Opvallend is dat burgers minder kritisch zijn als ze al ervaringen hebben met defensie-activiteiten in hun omgeving, bijvoorbeeld in Noord-Friesland. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.
Salih El Saddy is onlangs vertrokken naar Gaza, waar hij als vrijwilliger werkt in het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad. Als orthopedisch chirurg probeert hij onder moeilijke omstandigheden zoveel mogelijk mensen te helpen. “Elke dag denk je het ergste gezien te hebben, maar de dag erna laat zien dat het nog veel erger kan,” zegt hij. De situatie in het ziekenhuis is chaotisch. De medische voorzieningen zijn beperkt, mede doordat Israël sinds 2 maart alle noodhulp naar Gaza blokkeert. Daardoor is er geen desinfectiemiddel, bijna geen handschoenen en zijn er geen verbandmiddelen. Ook buiten de operatiekamers zijn de tekorten pijnlijk zichtbaar. Volgens het lokale ministerie zijn inmiddels zo'n 60.000 kinderen ernstig ondervoed. De situatie wordt nog zorgwekkender door de plannen van de Israëlische regering. Zij willen de oorlog in Gaza uitbreiden en de bevolking naar het zuiden verplaatsen. Het al-Shifa-ziekenhuis ligt in het noorden van Gaza, wat betekent dat het ziekenhuis mogelijk moet worden geëvacueerd. Dit brengt enorme onzekerheden met zich mee voor zowel patiënten als medisch personeel. Salih is tijdelijk in Gaza, maar hij doet alles wat hij kan om te helpen. “De mensen zijn blij dat ik er ben,” zegt hij. “Ik hoop letterlijk dat heel de wereld zich samenspant en één stem maakt zodat ze deze mensen uiteindelijk gaan helpen want dat verdienen ze naar 1,5 jaar.” Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.
In Vaticaanstad is gisteren het conclaaf begonnen. Belangrijke mensen binnen de Katholieke Kerk, kardinalen, kiezen een nieuwe paus. Dat doen ze, omdat paus Franciscus op 21 april is overleden. De kardinalen kiezen de nieuwe paus in de Sixtijnse Kapel. Als de kardinalen binnen zijn, mag niemand de kapel meer in of uit. Als een nieuwe paus is gekozen, komt er witte rook uit de schoorsteen. Rond 21.00 uur gisteravond was er zwarte rook te zien. Dat betekent, dat de eerste stemronde die avond geen nieuwe paus heeft opgeleverd. De rook wordt met een speciale haard gemaakt. In een andere haard worden alle stembriefjes verbrand. 133 kardinalen mogen stemmen op de nieuwe paus. De nieuwe paus moet twee derde van de stemmen krijgen. Als er na drie stemrondes nog geen nieuwe paus is gekozen, volgt er een rustdag om te bidden. Alles bij elkaar zijn er maximaal 22 stemrondes. De meeste pausen worden binnen een paar dagen gekozen.Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.
De Amerikaanse en Oekraïense regering zijn het eens geworden over de mineralendeal. Hier spraken ze al een aantal maanden over. Eind februari kregen Trump en Zelensky, de presidenten van de landen, er nog ruzie erover. De deal houdt in dat de Verenigde Staten toegang krijgt tot mineralen, olie, gas en andere natuurlijke grondstoffen in Oekraïne. Ze mogen deze uit de grond gaan halen. Met de opbrengsten wordt een investeringsfonds opgericht dat gebruikt gaat worden voor (economisch) herstel van Oekraïne. De VS en Oekraïne gaan gezamenlijk investeren in dit fonds. Oekraïne wilde eigenlijk dat de mineralendeal ook samen zou gaan met veiligheidsgaranties, als bescherming tegen Rusland. Bijvoorbeeld lid worden van de NAVO. Dit is niet in de deal opgenomen. Volgens Trump is de deal zelf al een soort veiligheidsgarantie. De Amerikaanse aanwezigheid in Oekraïne zou namelijk al betekenen dat Rusland terughoudend is. Ook is er het idee dat Amerika Oekraïne sneller zal helpen bij dreiging omdat ze nu ook economische belangen bij Oekraïne heeft.
Een groep van artsen en andere zorgorganisaties maakt zich zorgen over vaccinaties in Nederland. Ze zeggen dat ons land achterloopt op andere Europese landen. Vooral oudere mensen en mensen die al ziek zijn, lopen daardoor extra risico. De groep vindt dat de overheid sneller moet beslissen over nieuwe vaccins. Bijvoorbeeld een nieuwe griepprik die hartproblemen kan voorkomen. De Gezondheidsraad heeft al gezegd dat deze prik belangrijk is, maar de overheid doet er nog niets mee. Ook is er onduidelijkheid over de kosten van vaccins. Sommige mensen onder de 60 jaar die een vaccin nodig hebben, krijgen het niet vergoed. En een vaccin tegen gordelroos is soms te duur voor ouderen. De organisaties willen dat de regering beter gaat samenwerken met zorgverleners. Ze vinden dat vaccineren belangrijk is om ziektes te voorkomen. Niet alleen voor jezelf, maar ook om andere mensen te beschermen. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.