Nieuwsflits geeft je direct inzetbare werkvormen waarmee je in weinig tijd een actueel nieuwsitem in de klas kunt bespreken.
Je behandelt in drie eenvoudige stappen stellingen en vragen die ruimte geven voor gesprek. Door Nieuwsflits in te zetten stimuleer je leerlingen om hun emoties te uiten, andere perspectieven te bekijken en een eigen mening te vormen.
Nieuwsflits is makkelijk in te zetten aan het begin van een (mentor)les of als dagstart. Nieuwsflits wordt 3 keer per week geüpdatet.
In Deventer is dit weekend een spelbegeleider van een jeugdvoetbalwedstrijd neergeslagen. De man had een voetbalwedstrijd tussen twee sportclubs stilgelegd omdat er te hardhandig gespeeld werd. Hij had de spelertjes al meerdere keren op hun gedrag gewezen. Toen er weer twee forse overtredingen gemaakt werden, vond hij het genoeg en heeft hij de wedstrijd stilgelegd. De wedstrijd was toen bijna afgelopen. Een deel van de ouders was het niet eens met de beslissing van de spelbegeleider. Toen een kind moest huilen escaleerde de boel. In de kantine ontstond ruzie. Uiteindelijk liep de boel uit de hand en is er een klap uitgedeeld. De sportclub waar deze man en zijn kind bij horen, veroordeelt zijn gedrag en heeft excuses gemaakt. Ook heeft de vader volgens de sportclub veel spijt van zijn daad en wil hij in gesprek gaan met de spelbegeleider. Het is nog onbekend of die op het aanbod ingaat. In september werd duidelijk dat het aantal incidenten bij amateurvoetbal is toegenomen. Er werden vorig seizoen meer wedstrijden gestaakt en meer rode kaarten uitgedeeld. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.
Het sinterklaasgedicht is een oude traditie, die nu nog volop voorkomt. We doen het al vanaf het begin van de 20ste eeuw, maar sinds de komst van AI schrijven we lang niet alles meer zelf. Het gebruiken van ChatGPT voor een sinterklaasgedicht is natuurlijk erg handig. Zeker wanneer 5 december dichterbij komt en je nog een aantal gedichten moet bedenken. Maar is dit wel een passend hulpmiddel? Een sinterklaasgedicht is namelijk persoonlijk en vaak knullig geschreven, zegt Michael Janus van Mick’s Rijmwoordenboek. Ook staat het haaks op originele creativiteit, zegt Dichter en cultuurhistoricus Jan de Bas. Moet je dit dan wel uitbesteden? AI-specialist Lars van Gils zegt van wel: ‘Als je maar goede opdrachten geeft’. Je moet er dus wel zelf tijd en moeite in steken, om toch een goed gedicht te krijgen. Je kunt ChatGPT dus zeker als hulpmiddel gebruiken, maar je moet er ook zelf aan werken. Anders is het een beetje hetzelfde als iemand anders een cadeau laten kopen voor jouw vriend of familielid. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Bekijk alle kanten’.
Een van de kleinste landen ter wereld heeft de grootste zaak ooit aangedragen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Vijftien rechters en ongeveer 100 landen en organisaties zijn bij deze rechtszaak betrokken. Het hof gaat zich vanaf vandaag bezig houden met de vraag welke wettelijke verplichtingen landen hebben om klimaatverandering te stoppen. Een eilandstaat ten oosten van Australië, Vanuatu, heeft hierom gevraagd in de hoop hiermee wereldwijde klimaatactie af te dwingen. In deze eilandstaat wonen ongeveer 320.000 mensen verspreid over 83 eilanden. Deze inwoners zien door klimaatverandering steeds vaker delen van hun land onder water verdwijnen. Er worden veel beloftes gemaakt op VN-klimaattoppen, maar er gebeurt veel te weinig voor de landen die de meeste gevolgen merken van klimaatverandering. Om actie af te kunnen dwingen in plaats van alleen maar te onderhandelen is er een juridisch kader nodig. Daarom wordt er nu advies gevraagd bij de hoogste rechtbank ter wereld. Het is voor het eerst dat het Internationaal Gerechtshof zich met klimaatverandering bezighoudt. Het advies van het hof is niet juridisch bindend, maar kan toch grote gevolgen hebben. Afhankelijk van de uitspraak kan het een start zijn van talloze nieuwe klimaatrechtszaken. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Kruip in je rol'.
Op woensdagavond ging er op sociale media een bericht rond dat er op scholen in Leeuwarden geschoten zou worden. Onderzoek naar de herkomst van het bericht heeft de politie naar de verdachte geleid, die is aangehouden en wordt overhoord. Over de identiteit van de verdachte is niets bekend gemaakt. Het is niet bekend of het om een scholier van een van de scholen gaat. De afgelopen dagen zijn er meer berichten op sociale media geweest waarin scholen in verschillende steden bedreigd werden. Zo is er op woensdag ook een minderjarig meisje aangehouden na het bedreigen van scholen in Lelystad. Er zijn ook bedreigingen in Den Bosch en IJsselstein geweest en maandag is er een minderjarig meisje uit België aangehouden vanwege het bedreigen van scholen in Breda. Het ging bijvoorbeeld om dreigende teksten met wapens in beeld. Over het motief van de daders is nog niets bekend. De politie houdt er rekening mee dat het kopieergedrag is, waarbij mensen elkaar nadoen. Het delen van online dreigementen kan leiden tot een geldboete, taakstraf of een celstraf. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.
Het RIVM voorspelt in het rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning dat er in 2050 meer mensen overgewicht zullen hebben. Het aantal mensen met overgewicht in 2050 zal zijn opgelopen tot 64%. Op dit moment is dat nog 50%. Het RIVM verwacht dat in alle leeftijdsgroepen het aantal mensen met overgewicht zal stijgen. De grootste stijging wordt verwacht in de leeftijdsgroep 18-44 jaar. Steeds vaker zijn ook jonge Nederlanders te zwaar. In 1990 had 17% van de jongeren van 20-29 jaar overgewicht. In 2020 was dit bijna verdubbeld naar 32%. Hoogleraar Obesitas Liesbeth van Rossum vindt dit goed te verklaren: "Deze generatie is opgegroeid in een ongezonde leefomgeving met supermarkten vol ongezonde producten". Effecten van nieuwe maatregelen tegen overgewicht worden in deze voorspelling niet meegenomen, zoals de vergoeding van obesitasmedicijnen. Dit zou wel een positief effect kunnen hebben, maar er zou meer gedaan moeten worden om overgewicht te voorkomen. Het is heel lastig om weer van overgewicht af te komen. Overgewicht zorgt voor een grotere kans op ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten, artrose, en verschillende soorten kanker, maar ook depressies. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.