Nieuwsflits geeft je direct inzetbare werkvormen waarmee je in weinig tijd een actueel nieuwsitem in de klas kunt bespreken.
Je behandelt in drie eenvoudige stappen stellingen en vragen die ruimte geven voor gesprek. Door Nieuwsflits in te zetten stimuleer je leerlingen om hun emoties te uiten, andere perspectieven te bekijken en een eigen mening te vormen.
Nieuwsflits is makkelijk in te zetten aan het begin van een (mentor)les of als dagstart. Nieuwsflits wordt 3 keer per week geüpdatet.
Een kwart van de leerlingen in de tweede klas van het voortgezet onderwijs heeft niet het leesniveau om goed te kunnen doorleren. Dit blijkt uit de eerste nationale peiling van de leesvaardigheid die de Inspectie van het Onderwijs heeft uitgevoerd. Deze peiling is uitgevoerd in het tweede jaar van het voortgezet (speciaal) onderwijs. Hieruit blijkt dat het leesniveau van leerlingen in de tweede klas van havo, vwo en voortgezet speciaal onderwijs op niveau is, namelijk op of boven 2F-niveau. Een meerderheid van vmbo g/t-leerlingen leest op of boven 1F-niveau, wat bij het leerjaar past. Het leesniveau van leerlingen op vmbo basis- en kaderniveau (b/k) en op het praktijkonderwijs is onder het 1F-niveau. Niveau 1F is het fundamentele leesniveau, niveau 2F is nodig om zelfstandig maatschappelijk te kunnen functioneren en om mee te komen op de middelbare school. Dit niveau is nodig om brieven van de overheid te kunnen begrijpen, een bijsluiter van medicatie te kunnen lezen of een vacaturetekst te begrijpen. Ongeveer een kwart van de tweedejaars leerlingen komt hier dus niet aan. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.
Er was voor donderdag 14 november een groot protest gepland in Utrecht tegen de bezuinigingen in het onderwijs. De gemeente overwoog de demonstratie uit veiligheidsoverwegingen te verbieden en adviseerde de organisatie om hem niet door te laten gaan, omdat pro-Palestijnse personen het protest zouden willen kapen. De vakbond FNV en de Algemene Onderwijsbond AOb besloten het protest inderdaad niet door te laten gaan. Een aantal organisaties vindt de bezuinigingen in het onderwijs te belangrijk om aan de oproep gehoor te geven. Het gaat dan om onder andere de landelijke studentenvakbond LSVb, lokale studentenvakbonden en andere jongerenorganisaties. Zij vinden het vreemd dat de gemeente het protest aanvankelijk wilde verbieden. Ze willen dat er een einde komt aan de “kaalslag in het onderwijs”. Ze eisen dat de bezuiniging van 1 miljard op het hoger onderwijs wordt teruggedraaid en dat de langstudeerboete wordt geschrapt. Ook willen ze een einde aan het criminaliseren van demonstraties en bescherming van het demonstratierecht. Een woordvoerder van een van de organisaties heeft gezegd te verwachten dat de demonstratie niet verstoord zal worden, omdat zij begrijpen waar de pro-Palestijnse groepen voor strijden. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Kruip in je rol'.
Psychiatrische instellingen hadden in 2016 beloofd te stoppen met het gebruiken van de isoleercel. Het voornemen was dat de isoleercel vanaf 1 januari 2020 verleden tijd zou zijn. Uit recente cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd blijkt dat dit niet gelukt is. Psychiatrische patiënten zitten juist steeds vaker en langer opgesloten. Er is niet onderzocht hoe dit komt. Een mogelijke oorzaak is het personeelstekort in de zorg. Door steeds wisselende medewerkers kent het personeel de patiënten minder goed, waardoor ze sneller kiezen voor opsluiting. De reden van opsluiting kan zijn dat mensen een gevaar zijn voor zichzelf of een ander. De psychiatrische inrichtingen wilden de isolatiecel afschaffen, omdat separatie voor patiënten traumatiserend is en het hun angst en wanhoop alleen maar vergroot. Bovendien is opsluiting in strijd met het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. Volgens psychiatrisch verpleegkundige en gezondheidswetenschapper Yolande Voskes moet je juist inzetten op contact als je ziet dat het niet goed gaat met mensen. Bij opsluiting bied je geen zorg, je sluit ernstig zieke mensen op en brengt daarmee schade toe. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Kruip in je rol'.
Donald Trump is de eerste oud-president die schuldig bevonden werd in een misdaad en nu ook de eerste veroordeelde misdadiger ooit die president wordt. Nu hij opnieuw naar het Witte Huis zal gaan is de kans zeer klein dat hij nog achter de tralies zal belanden. Er lopen nu nog vier strafzaken tegen Trump. Die zullen naar alle waarschijnlijkheid in rook opgaan. Er zijn twee zaken die op federaal niveau uitgevochten worden. Die rond de Capitoolbestorming in januari 2021 en die om het onrechtmatig bewaren van geheime documenten in zijn eigen resort. Trump kan de aanklager van deze zaken door zijn nieuwe minister van Justitie laten ontslaan en opdracht geven geen nieuwe te benoemen. De andere twee zaken gaan over het vervalsen van documenten die aantoonden dat Trump zwijggeld had betaald en over het beïnvloeden van de verkiezingsuitslag in Georgia. In die eerste zaak is Trump schuldig bevonden. Eind deze maand zou de rechter de straf bepalen. Maar wanneer hij eenmaal zittend president is, kan die straf niet gehandhaafd worden tegen hem. Dat zal ook voor een uitspraak in de tweede strafzaak. Ook heeft het Hooggerechtshof in juli besloten dat een president immuniteit geniet voor “officiële handelingen” tijdens zijn ambtstermijn. Daar zouden een aantal van de strafzaken onder kunnen vallen. Al deze zaken waren voor de verkiezingen al bekend. Een groot deel van de Amerikaanse kiezers vindt dit dus allemaal oké. Ze vinden het zelfs een goed idee om deze man nog eens in het Witte Huis te zetten. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.
In Iran is een vrouw gearresteerd die in ondergoed rondliep op straat. Dit deed ze om te protesteren tegen de kledingvoorschriften in het land. Het gaat om een studente aan de universiteit in Teheran. Ze zou door beveiligers zijn aangesproken omdat ze haar hoofddoek niet of niet op de voorgeschreven manier droeg. Uit protest trok ze haar kleren uit, waarna ze uiteindelijk werd opgepakt. Ze is hardhandig in een auto gestopt en afgevoerd. Beelden van de vrouw in haar ondergoed op straat worden massaal gedeeld op sociale media, waar ze veel steun krijgt. Volgens Vlaams-Iraanse politicoloog Elly Mensoury is dit incident een heropleving van de protestbeweging die al jaren gaande is. In september 2022 ontstond de Women, Life, Freedom-beweging na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini nadat zij met veel geweld werd opgepakt door de moraalpolitie omdat ze haar hoofddoek niet op de voorgeschreven manier droeg. Bij protesten daarna zijn honderden mensen overleden en duizenden in de gevangenis beland. Deze actie is daarom volgens Mensoury ongezien en bijzonder dapper. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.