Nieuwsflits

02 juni 2025

Veel verkeerde informatie op TikTok over mentale gezondheid

Op TikTok zijn veel video’s te vinden over mentale gezondheid, echter blijkt hier vaak onjuiste informatie in te staan. Uit onderzoek van de Britse krant The Guardian blijkt dat meer dan de helft van de 100 populairste video's met de hashtag #mentalhealthtips foute of misleidende adviezen geeft. Zo worden er snelle oplossingen beloofd zoals het eten van een sinaasappel onder de douche om angst te verminderen, of het gebruiken van supplementen waarvan niet bewezen is dat ze helpen. Sommige video’s stellen gewone emoties voor als ernstige stoornissen, of doen alsof therapie altijd snel werkt. Volgens deskundigen is dit misleidend, vooral voor jongeren die op zoek zijn naar hulp. TikTok zegt dat het onjuiste informatie probeert te verwijderen en werkt samen met organisaties om betrouwbare info te verspreiden. Ook in Nederland maken zorgorganisaties zich zorgen. Daarom startten CZ, VGZ en huisartsen het TikTok-kanaal Mijn Hoofd Vandaag, waar jongeren uitleg krijgen over mentale gezondheid, zoals het verschil tussen een baaldag en een depressie. Het doel is om jongeren betrouwbare, duidelijke informatie te geven. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.

Emojis 

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het digibord zien. Vraag de leerlingen of ze van het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Deel de werkbladen ‘Emojis’ uit. De leerlingen vullen in welke emoji het beste bij hun gevoel past wanneer ze dit nieuwsbericht horen.

Stap 3:
Bespreek na: 
- Welke emoji heb je gekozen en waarom?

-Wat betekent mentale gezondheid eigenlijk voor jou?
- Wat vind jij van TikTok als plek om informatie over mentale gezondheid te delen?
- Heb jij weleens iets op TikTok gezien over mentale gezondheid? Wat vond je daarvan?
- Wat helpt jou als je een minder fijne dag hebt? Bijvoorbeeld muziek luisteren, met iemand praten, tekenen, sporten, of even alleen zijn.