Nieuwsflits

14 september 2023

Veel Nederlanders kunnen gezond eten niet betalen

Een op de zes mensen zou gezonder willen eten, maar kan dit niet betalen. Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) onderzocht waarom volwassenen in Nederland ongezond eten. 46% laat zich door anderen overhalen om iets ongezonds eten en 39% vindt het lastig om ongezond eten te laten liggen. Veel mensen met ernstig overgewicht zeggen ongezond te eten vanwege stress. Een derde van de ondervraagden zou gezonder willen eten om de kans op ziekten te verkleinen, zich fitter te voelen, er mooier uit te zien of om af te vallen. Maar 17% hiervan zegt dit niet te kunnen betalen. 58% gaf aan dat ze niet gezonder willen eten, omdat ze het onnodig vinden of al gezond genoeg eten. 5% heeft geen mening en 1% vindt gezond eten niet belangrijk. Uit de VCP (Voedselconsumptiepeiling) blijkt dat Nederlanders de afgelopen jaren gezonder zijn gaan eten en drinken, maar dat de meesten nog niet aan het Gezondheidsraad-advies voldoen. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Kruip in je rol'. 

Kruip in je rol

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het bord zien. Vraag de leerlingen of ze over het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen. 

Stap 2:
Verdeel de klas in groepjes van 5 en deel de werkbladen ‘Kruip in je rol’ uit. Ieder groepslid neemt een andere rol op zich. Ze bespreken met elkaar de stelling: ‘Om gezond eten te stimuleren, is het nodig om dit betaalbaarder te maken'.  

Stap 3:
Bespreek na:  
- Kwam de rol die je speelde overeen met je echte mening? Waarom wel of niet? 
- Vind jij dat je zelf gezond eet en zou je graag gezonder willen eten? Wat houdt je daar eventueel in tegen?