Nieuwsflits

08 november 2023

Strengere regels voor elektrische fietsen

De laatste jaren verschenen steeds meer e-bikes op het fietspad, waaronder bijvoorbeeld elektrische bakfietsen en fatbikes. Dit zorgt voor onveilige verkeerssituaties volgens verschillende gemeentes. Omdat een elektrische fiets veel harder kan dan een niet-elektrische fiets, fietst iedereen met verschillende snelheden op het fietspad, wat voor gevaarlijke situaties zorgt. Bij controles in Amsterdam kwamen politieagenten laatst een e-bike tegen die 60 kilometer per uur kon. Vooral bestuurders op een fatbike, vaak jongeren, lijken de meeste overlast te veroorzaken. Daarom willen 43 gemeentes nu een verbod op het opvoeren van e-bikes en een leeftijdsgrens instellen. Met deze maatregelen hopen zij het verkeer veiliger te maken. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis’.

Emojis 

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het digibord zien. Vraag de leerlingen of ze van het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Deel de werkbladen ‘Emojis’ uit. De leerlingen vullen in welke emoji het beste bij hun gevoel past wanneer ze dit nieuwsbericht horen.

Stap 3:
Bespreek na: 
- Welke emoji heb je gekozen en waarom?
- Heb jij of ken jij iemand met een e-bike? Wat zijn de voordelen van een e-bike?
- Hoe veilig zijn e-bikes in het verkeer volgens jou?
- Wat vind jij van de voorgestelde regels?