Nieuwsflits

09 november 2023

Protest op schip: Shell wil schadevergoeding van Greenpeace

In januari protesteerden Greenpeace-activisten op een vaartuig dat een productieschip van Shell vervoerde. Dit productieschip moest naar een olie- en gasveld in de buurt van de Shetlandeilanden. De Greenpeace-activisten bleven twee weken lang op het vaartuig. De organisatie wil namelijk dat Shell stopt met het winnen van olie en gas en zich in plaats daarvan richt op duurzame energie. Shell vindt dat het betreden van het schip door de activisten gevaarlijk is en ook niet mag volgens de wet. Shell wil een schadevergoeding, vanwege het oplopen van vertraging, de extra beveiliging die ze nodig hadden en de juridische kosten die ze hebben door de actie. Ook het Amerikaanse bedrijf Fluor, één van de aannemers van Shell, zou een schadeclaim willen indienen. De rechtbank vond dat de drie partijen eerst samen tot een oplossing moesten komen. Dit is echter niet gelukt. Shell bood volgens Greenpeace een lagere schadeclaim met als voorwaarde dat de protesten tegen Shell zouden stoppen. Greenpeace vindt dat alleen goed als Shell de CO2-uitstoot terugbrengt, zoals opgedragen door de rechtbank in Den Haag. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Wie vindt wat?'.

Wie vindt wat?

Stap 1:

Laat het nieuwsbericht op het digibord zien en vat het kort samen.

Stap 2:

Deel de werkbladen ‘Wie vindt wat?’ uit en laat de leerlingen het werkblad individueel invullen. De leerlingen denken na over wie welke mening heeft in dit nieuwsbericht.

Stap 3:

Bespreek na:
- Met wie zijn de leerlingen het zelf het meeste eens en waarom?
- Wat lijkt jou het beste om te doen als je het niet eens bent met de werkwijze van een bepaalde instelling of bedrijf (bijv. Shell)?