Nieuwsflits

21 november 2024

Meer dierproeven in plaats van minder

Tien jaar geleden had kabinet Rutte II de ambitie gesteld dat Nederland volgend jaar zou stoppen met dierproeven die de veiligheid van chemische stoffen testen. De afgelopen jaren is het aantal dierproeven alleen maar meer geworden, ook op het gebied van veiligheidstest. Ook de industrie wil stoppen met dierproeven, maar dat lukt niet vanwege Europese veiligheidsvoorschriften. Die vereisen dat nieuwe chemische stoffen en ingrediënten eerst op dieren getest worden. Hoge eisen zorgen voor nog meer dierenleed. Volgens hoogleraar Transitie Dierproefvrije Innovaties Merel Ritskes-Hoitinga zijn er alternatieve methoden die beter voorspellen, sneller en goedkoper zijn, maar de wetgeving wordt niet aangepast omdat het hele systeem gebouwd is rond dierproeven. Terwijl dit volgens haar niet zo betrouwbaar is als we denken. Negentig procent van de positieve resultaten van geneesmiddelen stranden omdat het op het lichaam van een mens anders werkt dan bij een dier. Goede alternatieven zijn nog niet opgenomen in de wet. Het goedkeuringsproces duurt soms 15 tot 30 jaar. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.

Emojis

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het digibord zien. Vraag de leerlingen of ze van het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Deel de werkbladen ‘Emojis’ uit. De leerlingen vullen in welke emoji het beste bij hun gevoel past wanneer ze dit nieuwsbericht horen.

Stap 3:
Bespreek na:
- Welke emoji heb je gekozen en waarom?
- Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van dierproeven?
- Denk jij dat dierproeven in sommige gevallen noodzakelijk zijn?
- Stelling: "Dierproeven zijn acceptabel zolang er wordt gezorgd voor zo min mogelijk dierenleed." Wat vind jij?