Nieuwsflits

11 juli 2024

‘Kleurenblind’ casten voor Britse historische serie

In het Verenigd Koninkrijk is er ophef over een nieuwe historische BBC-serie genaamd 'King and Conqueror', waarin acteurs van diverse etnische achtergronden zijn gecast. De serie gaat over de 'Slag bij Hastings' in 1066. De BBC past 'kleurenblind' casten toe, wat betekent dat de huidskleur van de acteurs niet meespeelt bij de keuze. Critici, waaronder enkele historici, vinden dit historisch onjuist en beschuldigen de BBC ervan 'te woke' te zijn. Ze wijzen erop dat er in die tijd nauwelijks mensen van kleur waren in Groot-Brittannië. Volgens een historicus is het misleidend om divers te casten voor een tijdperk dat nauwelijks multicultureel was. De BBC heeft nog niet gereageerd op de kritiek, maar correspondent Anne Saenen zegt dat de omroep bekend staat om zijn inzet voor diversiteit. Voorstanders vinden dat de kwaliteit van het acteren belangrijker is dan de huidskleur en wijzen op het succes van kleurenblind casten in series als Bridgerton. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Kruip in je rol'.

Kruip in je rol

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het bord zien. Vraag de leerlingen of ze over het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Verdeel de klas in groepjes van 5 en deel de werkbladen ‘Kruip in je rol’ uit. Ieder groepslid neemt een andere rol op zich. Ze bespreken met elkaar de stelling: het is belangrijk om kleurenblind te casten voor nieuwe series.

Stap 3:
Bespreek na:
- Kwam de rol die je speelde overeen met je echte mening? Waarom wel of niet?
- Let jij op diversiteit als je naar een serie kijkt?