Nieuwsflits

03 juli 2024

Kabinet gisteren op het bordes, nu aan de slag in de Kamer

Gisteren presenteerden het nieuwe kabinet zich, dit zijn alle nieuwe ministers en staatssecretarissen van PVV, VVD, NSC en BBB. Vandaag begint hun tweedaags debat in de Tweede Kamer over de plannen van het nieuwe kabinet. Premier Schoof zal eerst de regeringsverklaring afleggen. Dit is een toespraak waarin hij vertelt wat het kabinet allemaal wilt gaan doen. Daarna kan de Kamer vragen stellen. De oppositie, dit zijn de partijen die niet in het kabinet zitten, heeft veel vragen over Schoof's rol en het hoofdlijnenakkoord. Dit zijn de afspraken die het kabinet onderling heeft gemaakt, deze moeten nog verder worden uitgewerkt door de ministers. De vier partijen in het kabinet zijn het niet over alles eens, zoals blijkt uit het hoofdlijnenakkoord. Tijdens het debat zullen Wilders, Yesilgöz, Omtzigt en Van der Plas namens hun partij spreken en vragen beantwoorden. Daarna begint het reces, maar de nieuwe ministers blijven druk met de uitwerking van plannen en de begroting voor Prinsjesdag. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.

Emojis

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het digibord zien. Vraag de leerlingen of ze van het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Deel de werkbladen ‘Emojis’ uit. De leerlingen vullen in welke emoji het beste bij hun gevoel past wanneer ze dit nieuwsbericht horen.

Stap 3:
Bespreek na:
- Welke emoji heb je gekozen en waarom?
- Als jij minister-president van Nederland zou zijn, welke dingen zou jij dan het belangrijkste vinden om te veranderen?
-“Het is mogelijk voor partijen die het niet over alles met elkaar eens zijn om samen te werken" wat vind jij?