Nieuwsflits

30 mei 2024

Jongeren steeds minder op datingapps

Tijdens corona zijn de datingapps enorm in populariteit gestegen. Maar, intussen is de aandelenkoers al met 80% gedaald ten opzichte van drie jaar geleden. Dit kan komen door gestegen prijzen, maar ook doordat jongeren elkaar graag op een andere manier willen ontmoeten. Zo noemt datingonderzoeker Paisley dat jongeren vaker sceptisch zijn over social media platforms en de, soms racistische, algoritmes die hierachter zitten. Sommigen die wel op een datingapp zitten, geven aan dat het frustrerend kan zijn omdat het soms lang duurt voordat je daadwerkelijk een date hebt. Die date is vervolgens niet altijd geslaagd. Journalist Van Hees noemt hierbij dat ook de enorme hoeveelheid aan profielen zorgt dat je blijft zoeken en dus veel tijd doorbrengt op de app. Naast deze kanten, zien verschillende mensen ook problemen in de financiële kant van datingapps. Zo zitten de beste matches vaak achter een betaalmuur. Ook is de vraag of de eigenaren van een datingapp willen dat hun klanten een match vinden, want dan stopt diegene met het gebruik van de app. Al met al zorgen dit soort ervaringen en kritische kanttekeningen ervoor dat jongeren steeds minder op datingapps zitten. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het digibord zien. Vraag de leerlingen of ze van het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Deel de werkbladen ‘Emojis’ uit. De leerlingen vullen in welke emoji het beste bij hun gevoel past wanneer ze dit nieuwsbericht horen.

Stap 3:
Bespreek na:
- Welke emoji heb je gekozen en waarom?
- Heb jij wel eens een datingapp gebruikt? Zo ja, wat zijn jouw ervaringen?
- Wat vind je van de genoemde nadelen van datingapps? Kun je ook voordelen bedenken?
- Stelling: als ik ga daten, zoek ik liever iemand ‘offline’ dan online.