Nieuwsflits

11 september 2023

Hulp voor de aardbeving in Marokko

Dit weekend werden inwoners van Marokko overvallen door een grote aardbeving met meerdere naschokken. Het epicentrum van de aardbeving lag op 80 km ten Zuiden van Marrakech. Sommige dorpen zijn door de aardbeving bijna geheel verwoest, zoals het bergdorp Asni. Reddingswerkers zijn nog op zoek naar mensen onder het puin. Er zijn tot nu toe 2100 doden geteld en verwacht wordt dat dit aantal op zal lopen. Het Rode Kruis is een inzamelingsactie gestart waarmee al ruim 600.000 euro is opgehaald. Het geld zal worden gebruikt voor de eerste hulp, psychische ondersteuning en vervoer van gewonden naar ziekenhuizen. In Nederland zijn ook al veel inzamelingsacties gestart met donaties voor medicijnen, schoon drinkwater, bedden, tenten en kleding. Er is vanuit andere landen veel hulp aangeboden, maar de hulptroepen mogen officieel alleen in actie komen wanneer Marokko hulp vraagt. Marokko accepteert nog niet alle hulp, wat kritiek oplevert van de inwoners. Volgens de Marokkaanse media moet eerst worden geïnventariseerd welke hulp nodig is. Maar de bevolking vindt dat hun premier niet veel doet voor het volk, deze heeft pas 30 uur na de aardbeving zijn eerste reactie heeft gegeven. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.

Emojis

Stap 1: 
Laat het nieuwsbericht op het digibord zien. Vraag de leerlingen of ze van het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Deel de werkbladen ‘Emojis’ uit. De leerlingen vullen in welke emoji het beste bij hun gevoel past wanneer ze dit nieuwsbericht horen.

Stap 3: 
Bespreek na: 
- Welke emoji heb je gekozen en waarom?
- Waarom heeft de minister nog niet alle noodhulp toegelaten? Wat vind je hiervan?
- Hoe reageren inwoners op het niet toelaten van de noodhulp? Wat vind je hiervan?