Nieuwsflits

10 april 2025

Hitserie Adolescence wordt lesmateriaal op scholen

De Britse serie Adolescence wordt binnenkort gratis beschikbaar voor middelbare scholen in Nederland. De serie gaat over Jamie, een jongen van 13 jaar die wordt verdacht van moord op een meisje van zijn school. Hij zou op sociale media in contact zijn gekomen met gevaarlijke ideeën, zonder dat zijn ouders het wisten. De serie laat zien hoe jongeren via internet kunnen veranderen door onder andere groepsdruk en hoe sommige bekende mannen, zoals Andrew Tate, jongeren beïnvloeden met vrouw-onvriendelijke ideeën. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is bezig met het ontwikkelen van speciaal lesmateriaal bij de serie. Hiermee kunnen leraren in de klas praten over onderwerpen zoals sociale media, groepsdruk en haat op internet. Jongeren leven veel online, en dat is vaak een wereld die ouders en docenten minder goed kennen. Juist daarom is het belangrijk om hier samen over te praten. Kamerlid Kathmann (GroenLinks-PvdA) hoopt dat jongeren door deze lessen sterker worden en beter leren om te gaan met online invloed. Ze hoopt hiermee te voorkomen dat jongeren worden meegetrokken in verkeerde ideeën of groepen op internet. Ook de AIVD (de geheime dienst) vindt het belangrijk. Volgens hen kunnen jongeren tussen de 12 en 17 jaar makkelijk in een gevaarlijke online wereld terechtkomen. De serie helpt om hierover op school in gesprek te gaan. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.

Emojis 

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het digibord zien. Vraag de leerlingen of ze van het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Deel de werkbladen ‘Emojis’ uit. De leerlingen vullen in welke emoji het beste bij hun gevoel past wanneer ze dit nieuwsbericht horen.

Stap 3:
Bespreek na: 
- Welke emoji heb je gekozen en waarom?
-Heb jij de serie Adolescence gezien? Zo ja, wat vond je ervan?
-Denk je dat passend lesmateriaal bij de serie een goede manier is om in gesprek te gaan over de gevaren van sociale media? Waarom wel/niet?