Nieuwsflits

02 december 2024

Grootste klimaatzaak ter wereld vandaag voor Internationaal Gerechtshof

Een van de kleinste landen ter wereld heeft de grootste zaak ooit aangedragen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Vijftien rechters en ongeveer 100 landen en organisaties zijn bij deze rechtszaak betrokken. Het hof gaat zich vanaf vandaag bezig houden met de vraag welke wettelijke verplichtingen landen hebben om klimaatverandering te stoppen. Een eilandstaat ten oosten van Australië, Vanuatu, heeft hierom gevraagd in de hoop hiermee wereldwijde klimaatactie af te dwingen. In deze eilandstaat wonen ongeveer 320.000 mensen verspreid over 83 eilanden. Deze inwoners zien door klimaatverandering steeds vaker delen van hun land onder water verdwijnen. Er worden veel beloftes gemaakt op VN-klimaattoppen, maar er gebeurt veel te weinig voor de landen die de meeste gevolgen merken van klimaatverandering. Om actie af te kunnen dwingen in plaats van alleen maar te onderhandelen is er een juridisch kader nodig. Daarom wordt er nu advies gevraagd bij de hoogste rechtbank ter wereld. Het is voor het eerst dat het Internationaal Gerechtshof zich met klimaatverandering bezighoudt. Het advies van het hof is niet juridisch bindend, maar kan toch grote gevolgen hebben. Afhankelijk van de uitspraak kan het een start zijn van talloze nieuwe klimaatrechtszaken. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Kruip in je rol'.

Kruip in je rol

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het bord zien. Vraag de leerlingen of ze over het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Verdeel de klas in groepjes van 5 en deel de werkbladen ‘Kruip in je rol’ uit. Ieder groepslid neemt een andere rol op zich. Ze bespreken met elkaar de vraag: ‘Is ieder land verplicht om ook andere landen te beschermen tegen nadelige gevolgen van klimaatverandering?’

Stap 3:
Bespreek na:

- Kwam de rol die je speelde overeen met je echte mening? Waarom wel of niet?
- Ben jij van mening veranderd door met elkaar over deze vraag na te denken?