Nieuwsflits

15 november 2023

Geldzorgen voor jongeren belangrijk verkiezingsthema

Voor jongeren tussen 18 en 34 jaar speelt het thema inflatie een belangrijke rol in hun stemkeuze, blijkt uit onderzoek van Ipsos. Op de tweede plaats komt gezondheidszorg en op de derde plaats de betrouwbaarheid van de overheid. Opvallend hierbij is dat veel jongeren klimaat wel een belangrijk thema vinden, maar dit in de top-10 belangrijkste thema’s voor stemkeuze niet terug te zien is. Dat komt volgens een van de onderzoekers doordat klimaat in deze campagneperiode niet zo’n grote rol speelt. Partijen brengen hun standpunten hierin niet altijd duidelijk naar voren. Als het aan jongeren ligt, wordt Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA de nieuwe premier van Nederland. Bij Nederlanders van 35 jaar en ouder wordt het Pieter Omtzigt van NSC. Politicoloog Roderik Rekker vertelt hierbij dat jongeren vaker op radicaal-progressieve partijen stemmen en minder op een traditionele middenpartij, omdat zij in een andere tijd zijn opgegroeid. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis’.

Emojis 

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het digibord zien. Vraag de leerlingen of ze van het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Deel de werkbladen ‘Emojis’ uit. De leerlingen vullen in welke emoji het beste bij hun gevoel past wanneer ze dit nieuwsbericht horen.

Stap 3:
Bespreek na: 
- Welke emoji heb je gekozen en waarom?
- Vaak is er geen partij die 100% jouw mening vertegenwoordigt. Welke onderwerpen vind jij in ieder geval belangrijk als je zou gaan stemmen?
- Als jij zou stemmen, heb je een idee op welke partij je wil stemmen? Zo ja, welke?