Nieuwsflits

05 december 2024

ChatGPieT

Het sinterklaasgedicht is een oude traditie, die nu nog volop voorkomt. We doen het al vanaf het begin van de 20ste eeuw, maar sinds de komst van AI schrijven we lang niet alles meer zelf. Het gebruiken van ChatGPT voor een sinterklaasgedicht is natuurlijk erg handig. Zeker wanneer 5 december dichterbij komt en je nog een aantal gedichten moet bedenken. Maar is dit wel een passend hulpmiddel? Een sinterklaasgedicht is namelijk persoonlijk en vaak knullig geschreven, zegt Michael Janus van Mick’s Rijmwoordenboek. Ook staat het haaks op originele creativiteit, zegt Dichter en cultuurhistoricus Jan de Bas. Moet je dit dan wel uitbesteden? AI-specialist Lars van Gils zegt van wel: ‘Als je maar goede opdrachten geeft’. Je moet er dus wel zelf tijd en moeite in steken, om toch een goed gedicht te krijgen. Je kunt ChatGPT dus zeker als hulpmiddel gebruiken, maar je moet er ook zelf aan werken. Anders is het een beetje hetzelfde als iemand anders een cadeau laten kopen voor jouw vriend of familielid. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Bekijk alle kanten’.

Bekijk alle kanten

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het digibord zien. Vraag de leerlingen of ze van het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Deel de werkbladen ‘Bekijk alle kanten’ uit. De leerlingen vullen in welke argumenten er horen bij de verschillende kanten in het nieuwsbericht.

Stap 3:
Bespreek na:
- Welke kanten zijn er in dit nieuwsbericht?
- Met welke kant ben jij het het meeste eens?
- Heb jij wel eens een hulpmiddel gebruikt bij het schrijven van een sinterklaasgedicht? Welke?
- Vind je het belangrijker dat een gedicht goed is of persoonlijk en origineel? Waarom?
- Vind je het belangrijker dat een gedicht goed is of persoonlijk en origineel? Waarom?