Nieuwsflits

20 februari 2025

Basisscholen onder druk: doorstroomtoets moet toch afgenomen worden

Basisscholen in Haarlem en Bergen, die eerst besloten om de doorstroomtoets voor groep 8 niet af te nemen, zullen deze toch afnemen. Deze toets is bedoeld om te bepalen naar welk niveau middelbare school een leerling door kan stromen. De staatssecretaris van Onderwijs dreigde met financiële straffen als de scholen de toets niet alsnog afnamen. Daardoor hebben de scholen besloten de toets toch af te nemen, ook al zijn ze het niet eens met de verplichting. De scholen zijn het niet eens met de toets, omdat die vooral gericht is op taal en rekenen. Ze vinden dat leerkrachten beter kunnen inschatten welk niveau een leerling aankan. De staatssecretaris benadrukt echter dat de toets belangrijk is om leerlingen een eerlijke kans te geven bij de overgang naar de middelbare school, vooral voor leerlingen die door hun leerkrachten misschien onderschat worden. De discussie gaat over hoe onderwijsmaatregelen invloed hebben op leerlingen en hun toekomst. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Bekijk alle kanten’. 

Bekijk alle kanten

Stap 1:  
Laat het nieuwsbericht op het digibord zien. Vraag de leerlingen of ze van het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen. 

Stap 2:
Deel de werkbladen ‘Bekijk alle kanten’ uit. De leerlingen vullen in welke argumenten er horen bij de verschillende kanten in het nieuwsbericht. 

Stap 3:  
Bespreek na:  
- Welke kanten zijn er in dit nieuwsbericht? 
- Met welke kant ben jij het het meeste eens? 
- Wat zijn de voor- en nadelen van zowel het verplichten als het afschaffen van de doorstroomtoets?
- De scholen in Haarlem en Bergen waren tegen de doorstroomtoets. Denk jij dat het belangrijk is dat de scholen hun eigen keuzes kunnen maken, of is het beter als de staatssecretaris regels stelt? Waarom?