Nieuwsflits

10 juli 2024

Wereldwijde vraag naar coltan zet relatie Rwanda - Congo op scherp

In het oosten van de Democratische Republiek Congo is er strijd om het zeldzame mineraal coltan, dit is belangrijk voor producten zoals elektrische auto's en smartphones. Rebellengroep M23 heeft de controle over coltanrijke gebieden, met hulp van het Rwandese leger. Hierdoor wordt coltan illegaal van Congo naar Rwanda gesmokkeld en als Rwandees product verkocht. Grote techbedrijven en westerse landen kopen dit mineraal voor groene energie en elektronica. De Congolese regering verliest hierdoor veel geld. Rwanda, dat zelf geen coltanmijnen heeft, heeft economisch voordeel van deze handel. Dit conflict heeft enorme gevolgen voor de Congolese bevolking, zij hebben te maken met geweld, honger en slechte werkomstandigheden in de mijnen. Rwanda ontkent betrokkenheid bij de rebellen, ondanks bewijzen van de VN en mensenrechtenorganisaties. Activisten zoals Espoir Ngalukiye roepen op tot betere regelgeving en samenwerking tussen Congo en Rwanda om de chaos te stoppen. De Congolese overheid onderneemt alleen nog weinig actie. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.

Emojis

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het digibord zien. Vraag de leerlingen of ze van het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Deel de werkbladen ‘Emojis’ uit. De leerlingen vullen in welke emoji het beste bij hun gevoel past wanneer ze dit nieuwsbericht horen.

Stap 3:
Bespreek na:
- Welke emoji heb je gekozen en waarom?
- Wat zouden andere landen en bedrijven kunnen doen om dit conflict op te lossen?
- “Als je producten koopt met cotan erin, bijvoorbeeld een telefoon, ben je ook verantwoordelijk voor het conflict" wat vind jij?