Nieuwsflits

06 juni 2024

Stemmen voor Europese verkiezingen begonnen

In Nederland wordt vandaag gestemd voor het Europees Parlement. Niet elk land stemt vandaag, de meeste doen dit op zondag. Uiteindelijk komen er namens Nederland 31 van de 705 zetels in het Europees Parlement. Omdat veel landen partijen hebben die op elkaar lijken, werken partijen die ongeveer dezelfde standpunten hebben samen. Hierdoor zijn er in Europa globaal gezien zeven groepen, die ook wel families worden genoemd. Volgens een eerste schatting van onderzoeksbureau Ipsos I&O zouden PVV en GroenLinks de grootste partijen namens Nederland worden, beide met 8 zetels. De partijen die uiteindelijk in het Europees Parlement komen beslissen over allerlei vragen rondom klimaat, internationale veiligheid, landbouw en migratie. Ondanks deze ‘grote’ thema’s, gaat lang niet iedereen stemmen voor de Europese verkiezingen. Vijf jaar geleden ging 41% van de Nederlanders die mogen kiezen naar de stembus. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.

Emojis 

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het digibord zien. Vraag de leerlingen of ze van het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Deel de werkbladen ‘Emojis’ uit. De leerlingen vullen in welke emoji het beste bij hun gevoel past wanneer ze dit nieuwsbericht horen.

Stap 3:
Bespreek na: 
- Welke emoji heb je gekozen en waarom?
- Bespreek met leerlingen hoe het Europees Parlement werkt. Tip! Er zit een uitlegvideo van 1 minuut in het originele artikel (klik op ‘bekijk dit bericht’).
- Wat vind je ervan dat vijf jaar geleden minder dan de helft ging stemmen? Zou je zelf gaan stemmen (later)?