Nieuwsflits

11 november 2024

Psychiatrische patiënten weer vaker en langer in isoleercel

Psychiatrische instellingen hadden in 2016 beloofd te stoppen met het gebruiken van de isoleercel. Het voornemen was dat de isoleercel vanaf 1 januari 2020 verleden tijd zou zijn. Uit recente cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd blijkt dat dit niet gelukt is. Psychiatrische patiënten zitten juist steeds vaker en langer opgesloten. Er is niet onderzocht hoe dit komt. Een mogelijke oorzaak is het personeelstekort in de zorg. Door steeds wisselende medewerkers kent het personeel de patiënten minder goed, waardoor ze sneller kiezen voor opsluiting. De reden van opsluiting kan zijn dat mensen een gevaar zijn voor zichzelf of een ander. De psychiatrische inrichtingen wilden de isolatiecel afschaffen, omdat separatie voor patiënten traumatiserend is en het hun angst en wanhoop alleen maar vergroot. Bovendien is opsluiting in strijd met het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. Volgens psychiatrisch verpleegkundige en gezondheidswetenschapper Yolande Voskes moet je juist inzetten op contact als je ziet dat het niet goed gaat met mensen. Bij opsluiting bied je geen zorg, je sluit ernstig zieke mensen op en brengt daarmee schade toe. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Kruip in je rol'.

Kruip in je rol

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het bord zien. Vraag de leerlingen of ze over het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Verdeel de klas in groepjes van 5 en deel de werkbladen ‘Kruip in je rol’ uit. Ieder groepslid neemt een andere rol op zich. Ze bespreken met elkaar de stelling: ‘De isoleercel zou niet meer gebruikt moeten worden.’

Stap 3:
Bespreek na:

- Kwam de rol die je speelde overeen met je echte mening? Waarom wel of niet?
- In wat voor situaties denk jij dat de isoleercel gebruikt wordt?
- Wat zou volgens jou een goed alternatief kunnen zijn voor de isoleercel? Wat is daarvoor nodig?