Nieuwsflits

12 september 2023

Kunst geroofd door nazi's terug naar Joodse families

Tijdens de tweede wereldoorlog zijn veel kunstwerken van Joodse families door de Duitsers geroofd. Om deze kunstwerken nu terug te brengen bij de oorspronkelijke eigenaren is een speciale commissie een groot onderzoek gestart naar de kunstwerken. Deze hingen jarenlang in rijksmusea, de Eerste en Tweede Kamer, ambassades en depots. Voor het onderzoek dat nu een jaar bezig is, is enkele miljoenen uitgetrokken. Het achterhalen van de oorspronkelijke eigenaren is een ingewikkelde klus. Tot nu toe zijn 800 objecten onderzocht. Er zijn 30 stukken waarvan is vastgesteld wie de oorspronkelijke eigenaar is. Simon Goodman ontving namens zijn familie enkele jaren geleden geroofde objecten. Volgens hem is de emotionele waarde van de stukken enorm, omdat hij het ziet als onderdeel van zijn familiegeschiedenis. Hij vindt het ook een vorm van rechtvaardigheid dat de geroofde kunst wordt teruggegeven. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis’.

Emojis

Stap 1:
Vraag de leerlingen of ze over het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Deel de werkbladen ‘Emojis’ uit. De leerlingen vullen in welke emoji het beste bij hun gevoel past wanneer ze dit nieuwsbericht horen.

Stap 3:
Bespreek klassikaal na:
- Welke emoji heb je gekozen en waarom?
- Wat vind je ervan dat de roofkunst die in musea en de Eerste en Tweede kamer hing, wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke eigenaren? Een goede zaak of doet het er niet meer toe, omdat de roof in het verleden heeft plaatsgevonden?
- Soms brengt de overheid roofkunst die in Nederlandse musea hangt terug naar andere landen. Het gaat dan om objecten die tijdens de koloniale periode onterecht in Nederland zijn beland, bijvoorbeeld vanwege roof of dwang. Wat vind je daarvan?