Nieuwsflits

10 juni 2024

Het effect van de ‘Rookvrij’ stoeptegels

Inmiddels liggen er in Nederland ruim 20.000 stoeptegels met de tekst ‘rookvrij’ erop. Deze tegels zijn onderdeel van de campagne Rookvrije Generatie. Iedereen kan zo’n stoeptegel aanvragen bij de gemeente en plaatsen op een openbare plek. Ze zijn bijvoorbeeld te vinden op stations, bij sportvelden en overheidsgebouwen. Het effect van deze stoeptegels is door onderzoeker Nienke Boderie onderzocht. Zij stelt dat er meer steun is dan gedacht. Deze steun komt natuurlijk van niet-rokers, maar ook rokers vinden het een goede campagne. Het is in de huidige samenleving niet meer vanzelfsprekend dat je overal mag roken. De rookvrije zones worden nu meer als recht gezien dan het recht om overal te mogen roken. De tegels dragen op die manier niet alleen bij aan een toekomstige rookvrije generatie, maar ook mensen die nu wel roken maken er gebruik van. Het helpt ex-rokers en rokers die willen stoppen om niet in de verleiding te komen. De overige rokers moeten meer moeite doen om een plekje te zoeken om te roken, waardoor er op minder openbare plekken gerookt wordt. Dit is natuurlijk een positief effect, maar dit is lang niet overal het geval. Soms zijn er bijvoorbeeld borden nodig om de boodschap over te brengen. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.

Emojis 

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het digibord zien. Vraag de leerlingen of ze van het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Deel de werkbladen ‘Emojis’ uit. De leerlingen vullen in welke emoji het beste bij hun gevoel past wanneer ze dit nieuwsbericht horen.

Stap 3:
Bespreek na: 
- Welke emoji heb je gekozen en waarom?
- Is er bij jou in de buurt een plek waar jij zo’n stoeptegel wil neerleggen? Waarom op die plek?
- Welke maatregelen zouden er volgens jou nog meer moeten worden genomen om een rookvrije generatie te kunnen krijgen?