Nieuwsflits

13 november 2023

Burn-out steeds groter probleem: 1,6 miljoen werkenden hebben klachten

Steeds meer werkende mensen hebben last van burn-out klachten. Deze klachten kunnen uiteindelijk leiden tot een burn-out. Uit een onderzoek van TNO onder ongeveer 60.000 werknemers blijkt dat er een stijging te zien is in het aantal mensen met deze klachten. Vorig jaar hadden 1,3 miljoen mensen last van deze klachten, dit jaar zijn dat er 1,6 miljoen. Slechts 3% zit daadwerkelijk thuis met een burn-out. Deze overspannen medewerkers kosten bedrijven geld. In 2021 heeft dit ongeveer 3,3 miljard euro gekost. Volgens het onderzoeksinstituut TNO heeft de groei van deze klachten meerdere oorzaken. Zo hebben medewerkers minder tijd om al hun werkzaamheden te doen of zijn er conflicten op de werkvloer. Maar niet alleen bij volwassen werkenden zijn deze klachten te zien, ook bij jongeren zijn burn-out klachten een groot probleem. Bijna 25% van jonge mannen hebben er last van en bij jonge vrouwen is dit zelfs 30%. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.

Emojis 

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het digibord zien. Vraag de leerlingen of ze van het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Deel de werkbladen ‘Emojis’ uit. De leerlingen vullen in welke emoji het beste bij hun gevoel past wanneer ze dit nieuwsbericht horen.

Stap 3:
Bespreek na:
- Welke emoji heb je gekozen en waarom?

- Kan je een oplossing bedenken om burn-out klachten te voorkomen bij volwassenen en jongeren?

- Wat doe jij als je last hebt van stress?