Nieuwsflits

19 september 2024

400 jaar oude lening voor dijken levert nog steeds rente op

Op 31 december 1623 was de dijk van de Lek vlakbij Houten gebroken door kruiend ijs en hoogwater. Het water bereikte grote delen van Utrecht en Holland en kwam zelfs tot Amsterdam en Rotterdam. Het duurde drie maanden voordat het gelukt was om het gat in de dijk te dichten. Het was belangrijk dat dit nooit meer zou gebeuren, daarom werd besloten de dijken van de lek te versterken. In 1624 haalt het waterschap geld op bij vermogende Nederlanders in de vorm van obligaties. Dat levert 23.000 gulden op. Later worden er nog meer obligaties uitgeschreven. De meeste obligaties zijn in de loop van de tijd teruggekocht door het waterschap, maar er zijn nu nog steeds mensen die deze obligaties in handen hebben. Dat betekent dat er nu een 400 jaar oude obligatie bestaat waar nog steeds rente over betaald wordt. Volgens het Guinness World Records-boek is dat de oudste ter wereld. Op de Amsterdamse beurs wordt dat gevierd door tijdens de gongceremonie stil te staan bij deze rente-uitkering. De woordvoerder van de Amsterdamse beurs noemt deze obligaties een symbool voor de financiële betrouwbaarheid van Nederland. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.

Emojis

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het digibord zien. Vraag de leerlingen of ze van het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Deel de werkbladen ‘Emojis’ uit. De leerlingen vullen in welke emoji het beste bij hun gevoel past wanneer ze dit nieuwsbericht horen.

Stap 3:
Bespreek na:
- Welke emoji heb je gekozen en waarom?
- Wat denk jij, zijn de obligaties een goede oplossing geweest als er nu nog steeds rente over betaald wordt?
- Stelling: "Een lening van 400 jaar waar nog steeds rente over betaald wordt is een feestje waard." Wat vind jij?